Każdy, niezależnie czy jest dorosłym czy dzieckiem, powinien dbać o to, by dziennie wypić zalecaną dawkę wody- nie soków, nie kawy czy herbaty, ale wody. Woda ma niebagatelne znaczenie dla ludzkiego organizmu, niewystarczająca jej ilość może mieć bardzo złe skutki z odwodnieniem na czele. Warto więc dbać o to, by każdy domownik miał dostęp do czystej, świeżej i zdrowej wody kranowej. Filtrujmy ją i pijmy, zerwijmy też z nawykiem kupowania wody w plastikowych butelkach. Filtrowanie wody jest dużo opłacalniejsze, a wyjaśnimy na czym ono polega.
Nawet najlepsza woda wodociągowa nie jest w pełni zachwycająca dla naszych kubków smakowych, a czasem i dla oka. Stacje sanitarne dbają bardzo restrykcyjnie o to, by woda ta była poddawana wielu ekspertyzom i z naszych kranów na pewno wypływa woda zdatna do picia. Ale pamiętać trzeba, że zanim dotrze ona do naszej szklanki z kranu, musi pokonać wiele rur, których czystość pozostawia wiele do życzenia- są stare, pełne rdzy, skorodowane. Warto więc taką wodę kranową dodatkowo filtrować dla pełni smaku i dla zdrowia.
Ktoś kto mieszka w domu jednorodzinnym i ma własne ujęcie wody musi ją filtrować obowiązkowo- nie wyręczą go w tym przecież wodociągi. Wody z własnej studni nie można bezwzględnie pić zanim jej nie zbadamy i nie poddamy filtracji.
Czym jest filtracja? Ogólnie rzecz biorąc jest to proces, w którego efekcie końcowym otrzymujemy wodę bezpieczną do spożycia. Podczas filtrowania eliminowane są zanieczyszczenia, składniki i związki, a także chlor, który jest niezbędny przy pierwszej filtracji, jaką przeprowadza przedsiębiorstwo wodociągowe.
Metod filtrowana wody jest wiele, a filtrów jakie nam tą wodę przefiltrują jest także bardzo dużo. Świadczy o tym chociażby całe portfolio produktowe Dafi, która to marka oferuje dzbanki i butelki filtrujące wodę kranową jak i zestawy filtrów do filtrowania wody dla całego domu.
Filtracja wody ma na celu usunięcie z wody:
– żelaza- aby go z wody wyeliminować musi zajść proces jego utleniania; w tym celu woda zostaje napowietrzana, wytwarzają się w niej tlenki żelaza, czyli rdza- rdza osadza się na filtrach złożonych z drobnego piasku kwarcowego i zostaje z wody usunięta,
– manganu- filtrem jaki poradzi sobie z manganem jest filtr zawierający piasek z dodatkiem tlenku manganu; tlenki te katalizują reakcję utleniania manganu znajdującego się w wodzie, który sam przechodzi w formę tlenku i pozostaje na filtrze,
– fluoru- w usuwaniu fluoru najlepsze są filtry osmotyczne, czyli takie, które wykorzystują proces odwróconej osmozy;
– metali ciężkich i chloru.
Filtrując wodę możemy także ją zmiękczyć. Zmiękczanie wody to odfiltrowanie z niej nadmiaru związków wapnia oraz magnezu. Uzyskuje się to przepuszczając wodę przez wymiennik zawierający kationit o odczynie kwaśnym. W wyniku tego działania jony magnezu i wapnia wymieniane są na jony sodowe. Sód nie ma tendencji do osadzania się w postaci kamienia.